sunnuntai 28. kesäkuuta 2015

BUFF Trail Tour Finlandin kolmas osakilpailu - Vierumäki Trail Marathon

Huh, olihan jotenkin raskas kisa. Voi johtua loman näkymisestä vyötäröllä tai ehkä muista kuntotekijöistä. Korkea keskisyke, 175, voi vaikuttaa myös ( l. riittämätön kunto vauhtiin nähden). 167 on sileän maran keskari keväältä ja 177 maantiekympin. Nyt siis paukuteltiin ihan reilusti punaisella koko reissun. Karhunkierroksen ja Vierumäen välillä en saanut lomasta huolimatta treenattua kovin hyvin. Yksittäisiä hyviä treenejä toki sain, mutta kunto on junnannut aikalailla paikallaan.

Kuva: Jussi Pitkänen, BWtH
Kisan alku lähti totutun reippaasti liikkeelle. Kärkijätkät katosi ja Hietala yms. jäi vähän matkan päähän eteeni juoksemaan. Pikku hiljaa hekin katosi kauemmas, kun tultiin polulle. Otin ihan suosiolla kävelyä teräviin ylämäkiin heti alussa ja pyrin rennosti rallatteleen alamäet. Eteen meni myös Mikkola, jota vastaan periaatteessa tänään juoksin paidasta. Oma syke hakkasi välissä rehellisiä 180+ lukemia ja mietin, että tällä ei pitkälle pötkitä. Himmailin ja jäin muutaman miehen letkasta. Hain omaa hyvää rytmiä.
Kuva: Jari Lassila, Twitter, VTM
Reitti oli tosi vaihteleva ja välissä oli pientä hankalampaa polkua ja välissä tosi hyvää highwaytä, jota oli mukava juoksennella. Edellä menevän porukan vauhti hellitti onneksi ja pääsin imemään eroa kiinni. Juostiin Mikkolan ja Miettisen kanssa kolmisteen, vauhdit tuntuivat natsaavan. Ennen ekaa huoltoa about kympin kohdalla tuli Räty ja Mattila heittämällä ohi. Räty painelin omille tielleen mutta Mattila saatiin kiinni myöhemmin. Heinolaan paineltiin tosi hyvää hiihtobaanaa, kunnes käännyttiin pikkupolulle. Kävästiin jollain maisematömpäreelläkin, josta näki hienosti Heinolan. Se hakkuuaukea ei kyllä sinänsä kovin kaunis ollut. Reitti toki muuten hiveli silmiä! Polku on aina kaunis.
Alku oli niin kova, että kahteenkymppiin oli aika helpottavaa tulla. Enään puolet jäljellä. Vedin paljon letkaa ja sain näin määrätä tahtia. Juoksu sinänsä tuntui jotenkin vähän hankalalta mutta, eipä kukaan porukasta halunnut ohikaan. Vauhti oli vähän hidastunut. Toki välissä mentiin aikamoista rymyä, polutonta nelivetoa. Hauskaa vaihtelua vaikka vähän reittä pakotti ja happi meinasi loppua. Yritin olla nopea huolloissa ja ainakin Mikkola jäi niissä aina jonkin verran. 
Lasettelin teknisissä alamäissä aina vähän reippaammin ja kuin yllättäen muut jäi yhdessä aika paljon. Jatkoin yksin, mutta aika pian tuli Mikkola ja Miettinen kiinni. Mattila oli tipahtanut. Jatkettiin kolmestaan minun vetämänä. Välissä juoksu kulki ja välissä tuntui että pitää heittää kävelyksi. Yritin ladata energiaa loppua varten. Vettäkin olin juonut aivan liian vähän. Siitäkin huolimatta oli vähän oksettava olo kokoajan. Yllättäen pinkki selkä saatiin näkyviin ja pellolla saavutettiin Hiekkaranta. Seuraavalla pellolla hän jäi peesistä. 
Kuva: Terho Lahtinen, VTM
32km huoltoon tultiin kolmikon kanssa. Tässä Mikkola jäi parisataa metriä ja eikä enää saanut meitä kiinni. Jatkettiin rotevien miesten kanssa kaksin.
Mietin mielessä taktiikkaa miten saisin kaverin tippumaan loppumatkalla, kun itselläkään ei tuntunut olevan yhtään ylimääräistä energiaa. Jonkin verran matkan varrella jutellessa kaveri oli osoittautunut aika kovakuntoiseksi, eikä oikein mikään skenaario tuntunut hyvältä. Jossain 35km:n kohdalla Miettisen lihaksikkaat jalat alkoivat kuitenkin kramppailla enemmän. Hän joutu ottamaan aina välissä muutamia kävelyaskelia, mutta sai nopeasti minut kiinni. Vaikka syke lepatteli siellä 175 tuntumassa päätin yrittää vähän kiristää ja vetää ns. pitkän kirin. Hyvin pian huomasin, että pientä eroa alkaa tulemaan. Sopivasti tuli alamäki ja rallattelin vähän reippaammin. Kaveri jäi! Syke pompasi ja happi alkoi loppumaan. Vaikka lopun polku oli tosi helppoa, sai todella tehdä töitä 4:40-4:50min/km kilsojen eteen. 
Vielä yhdessä ylämäessä kuulin takaa ryminää, mutta sain kuin sainkin pidettyä eroa sen verran, että lopussa ei olisi tarvinut puskea kokoaikaa. En enää osannut hellittääkään vaikka välissä alkoi askel ja pää heittää. 15km:n juoksijoilta sai hienosti tsemppiä ja sillä "lensin" loppuun, kunnes romahdin maalin yli.
Tourin johtajanpaita säilyi kun Mikkola tippu, ehkä hävinnyt Halmeelle ihan tolkuttomasti. Juoksu oli jotenkin nihkeä, mutta silti sijoitus oli ihan kunnon mukainen. Halmeellekin hävisin alle 0,5h, mitä voi pitää Bodomin 20min jälkeen tosi hyvänä. Muihin kisakumppaneihin pitäisi saada eroa kyllä kavennettua. Nyt oli hyvä alku, hitaahko keskiosa ja loppu tuli ihan ok, vaikka tuntuikin ihan hiippailulta. Sijoitus nousi 9. -> 8. -> 7. 10km/32km/maali. Tavoite oli kympin sakkiin ja tosi hyvällä juoksulla viiden sakkiin. Siihen ei ollut tänään kyllä mitään saumaa. On ne kovia!
Kuva: Ali Leivo, VTM
Seuraavaksi kohti NUTS Pallasta ja toivottavasti saa sitä ennen pienen buustin omaan kuntoon. Sen verran kovaa porukkaa on taas lähtölistalla, ettei kärkisijoista tarvi tapella. Tavoitteeksi jääkin paidan puolustaminen ja mahdollisimman hyvä juoksu.

EDIT: Tulokset