keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

Alta Via Alpi Centrali 2014

AVAC14 kavereiden kesken on kesän oman vuoristoseikkailun nimi. Jannen blogissa oli jo maaliskuun puolella hyvä kuvaus reitistä.


Mestari Janne on ideoinut seikkailua jo pidemmän aikaa. Kovan ja yksityiskohtaisen suunnittelun jälkeen reitti alkaa olla aika hyvin kasassa. Viimeisimmän taulukon mukaan matkaa kertyy 14 päivään n.600km, mikäli reittimuutoksia ei tarvi tehdä. Nousua kertyy n.+55000m. Matkana siis keskimäärin maraton päivässä karvan verran alle +4000m nousulla. Käynee hyvästä vuoristotreenistä. Pari vuotta sitten GTA:lla meni 16 päivään 40km ja +3000m per päivä. Viime kesän Tour Valle d'Aosta:lla saatiin 10 päivään keskimäärin 41,3km ja +3130m. Aika iso hyppäys on siis tulossa erityisesti keskimääräisiin nousuihin.


Reittimuutoksiin varaudutaan tänäkin vuonna. Aiempien kesien pitkillä reissuilla on aina tehty muutoksia lumen, sateen ja ukkosen vuoksi. Tämäkään kesä ei varmasti tee poikkeusta, vielä kun reitille on suunniteltu paljon yli 3000m harjanteita. Säätiedotukset lupailevatkin tällä hetkellä alkuun ukkosta ja vettä. Luntakin joidenkin mukaan tulee juoksukorkeuksille. Varusteina mukaan lähtee aika tuttu kitti edellisiltä reissuilta. Vähän karsintaa varusteisiin on tehty. Aiemmin mukana on ollut ~20l reppuja täynnä kamaa muuttui 12l:n UD:hen. Repun paino nesteineen tullee olemaan about 5-6kg. Tätä hierontaa tapahtuu tosin ihan viimeiseen asti. Lentokentälle joka tapauksessa lähdetään juoksukamat päällä ja reppu selässä. Pelkästään sauvat menee ruumaan. Lento suuntautuu Geneveen ja siitä silpaistaan Chamonixin laakson Le Touriin josta starttaillaan reissu ennen aamun koittoa sunnuntaina 20.7. Paluulento on Zürichistä 3.8, joten silloin olisi hyvä olla aika lähellä hyviä kulkuyhteyksiä lentokentälle.

 
Majoitusmeininki menee tuuttuun tapaan ja pyrimme olemaan mahdollisimman paljon vuoristomajoilla. Yksi kylähotelli mukaan varmaankin mahtuu ja välissä se tekee ihan hyvääkin. Toki tuvilla on mukava heittää läppää muiden trekkaajien kanssa. Eväspuolella vedetään sitä mitä on saatavilla. Isoja varastoja ei reppuihin mahdu, joten alueen palveluja pyritään käyttämään mahdollisimman paljon tässäkin hyväksi.


Kenkävalinta on vielä myös kysymysmerkki. Vanha tuttu Inov8 roclite 295 on backup mutta tavoite olisi löytää ehkä joku korvaava tuote. Mudclaw 300 tuli tilattua extempore ja huomenissa sen todennäköisesti testailen. Joku noheva voisi ihmetellä kun tuoreilla kengillä lähden matkaan. Totuus on kuitenkin se, että ehdin kengillä lyhyen lenkin heittää ja kun mukaan lähtee vain jalassa oleva pari, on kenkä ennen starttia jalassa noin vuorokauden. Isoimpi ongelma joka tapauksessa on se, kestääkö pari ehjänä perille. Kengät ovat olleet näiden reissujen jälkeen aina enempi ja vähempi riekaleina. Varanauhatkin lähtee mukaan. GTA:lla toisen kengän nauha taisi olla paristakin kohtaan liitetty solmuilla jotenkin hämärästi kiinni. Lähtökitin voisin julkaista jossain kohtaa. Lääkintääkin messissä on jonkin verran. Allegia vaivaa itseäni koko kesän aina mutta silti tärkein taitaa olla antibiottisalva. Jalkojen hiertymät ja käsien tulehdukset voisivat olla pitkällä reissulla kriittisiä jos niitä ei hoida heti kuntoon. Kynsinauhat ainakin allekirjoittaneella aina repeytyy ja maaperän bakteerit on heti kimpussa.


Odotan innolla tulevaa ja kunto on nyt ollut kohtuullisen hyvä. Ehkä parempi kuin koskaan, vaikka vire on välissä ollut hieman hakusessa. Toki vuoristokunto on vasta todennettavissa autenttisissa olosuhteissa. Kun korkein kohta toivottavasti reitillä on n.3600m, ei ihan tarkaan merenpinnalla tiedä miten se happi kulkee. Muutenkin mennään aika korkealla. Isoja nousuja ja laskuja tulee mahtumaan reitille runsaasti ja maisemat isojen massiivien tuntumassa on varmasti hulppeat. Hieno päästä vähän uusiin maisemiin. Joka laaksossa ja joka vuorella on kuitenkin se oma fiilis ja sielu. Kylät, majat ja ihmiskohtalot matkan varrella tuo kivan turistilisän reissuun vaikka treenaamaan lähdetäänkin. Isompi juttu on silti kokonaisvaltainen elämys.


Siinäpä sitä tuli...jos joku asia askarruttaa mieltä, kysyäkin saa!

PS. Mukana matkassa myös Jannen PTL-tiimikaveri Antti.
PPS. Reissun seurantaan liittyvää juttua voi mahdollisesti lueskella parhaiten twitter-tileiltä:
https://twitter.com/juha_jumisko
https://twitter.com/aeniinik
https://twitter.com/jannenpolut